Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

huizen

Huizen

Landelfen, luchtelfen, feeën, phaosfeeën en nimfen wonen voornamelijk in stenen huizen en bouwen hun huizen vaak met meerdere verdiepingen. Op de begane grond zijn dan de woon/kook- en leefgedeeltes, en boven de studeer/privé- en slaapkamers. Afhankelijk van de rijkdom van het gezin bestaat een woning uit één of meer kamers. De meeste boeren hebben een houten huis, bestaande uit een woon/kookgedeelte, daarnaast – afgescheiden door een muur/schot, soms los – een stal of schuur. En boven een zolder voor opslag en slaapruimte. Rijkere elfen bouwen vaker met steen en bouwen meer en grotere ruimtes. Soms maken ze immens grote en sierlijke kastelen met meerdere slaapkamers voor henzelf en hun kinderen.

Luchtelfen hebben soms de hoofdingang op de eerste verdieping, of zelfs op het dak, maar dat is niet vaak het geval in de meer internationale gebieden. In de wouden zijn er nog wel eens dorpen met plateauwoningen. Dit zijn huizen op plateaus in de bomen soms verbonden door touwconstructies.

Nachtelfenboeren bouwen niet heel anders dan de andere elfen, maar de rijke nachtelfen bouwen grote herenhuizen/landhuizen. Bij hen is de gewoonte van een klassiek kasteel veel zeldzamer.

Centaurs wonen vaak met meerdere generaties in een huis, dat eigenlijk in alle gevallen vrij groot is, behalve bij de allerarmsten. Elk groot huis bezit een binnenplaats. Bijna elk huis heeft dezelfde indeling: de keuken staat los van het huis, net zoals een stal of schuur. De oostvleugel is voor de kinderen in de familie. De westvleugel van de grootouders. In de noord- en zuidvleugel heeft de 2e generatie haar intrek. Centaurs bouwen met hout, leem, of wilgentenen, zelden met steen.
Rondtrekkende centaurs maken gebruik van grote tenten die ze eenvoudig op kunnen zetten en af kunnen breken. Ze zijn weliswaar vaak kleiner dan huizen, maar de indeling is vaak dezelfde.

De huizen van gnomen, dwergen en kobolden zijn vaak klein. Er is over het algemeen geen keuken, men kookt buiten. De kamers zijn klein en er is vaak alleen onderscheid in een woon/slaapgedeelte en een opslaggedeelte. Veel van het leven van deze myrofas vindt dan ook buitenshuis plaats.

Trolachtigen wonen het liefst in holachtige woningen, ondiepe grotten met gemiddeld licht of in lage aarden hutten. Vaak zijn hun huizen simpel. Over trollen moet gezegd worden dat zij het grootste deel van de tijd buiten wonen en niet binnen. Zij wassen, koken en eten eigenlijk altijd buiten en slapen alleen maar binnen.

Gorgonen wonen vaak in Romeinse en Griekse huizen, met een atrium (halfopen binnenplaats) en met zuilen. Daarin voelen zij zich het prettigst. Het alternatief is een stenen huis, vaak met maar een kamer en een verdieping.

Over sirenes kan ongeveer hetzelfde gezegd worden als over gorgonen, alleen is hun bouwstijl lichter en sierlijker.

Mensen hebben heel diverse huizen. Hun stand bepaalt de grootte, de aankleding en het interieur van het huis. Hoe rijker de mens, des te meer versierselen en meubels. De meeste mensen wonen echter eenvoudiger: een huis met twee gedeeltes, een voor het vee en een voor de mens om te koken, te eten en te slapen, de rest van hun leven speelt grotendeels buiten af.

Vampierenhuizen zijn eigenlijk altijd van steen en weinig lichtdoorlatend.

huizen.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 23:16 door tetachan