Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

wonen

Wonen

Huizen

In de middeleeuwen waren de huizen vooral van hout, leem en plaggen. Plaggen en leem werden vooral gebruikt in de veengebieden. Het framewerk was meestal van hout, wat met gevlochten twijgen werd bekleed en met leem werd dichtgesmeerd. Steen werd alleen nog maar gebruikt voor het bouwen van kerken, kloosters en burchten. Pas na 1100 ging men steen gebruiken voor het bouwen van huizen van de adel. Het waren woningen met vaak 4 verdiepingen, en ze hadden het uiterlijk van een burcht. De adel zocht in hun eigen woning bescherming tegen vijandelijke aanvallen. Pas na 1300 wordt baksteen op grotere schaal gebruikt. Stenen huizen blijven voor de armen nog steeds duur. De meeste huizen in de middeleeuwen zijn klein, bestaan uit een ruimte en hebben een slechte constructie. Er is daardoor een groot gevaar van instorten bij bijvoorbeeld brand.

Interieur

Het interieur in de middeleeuwen stelde niet veel voor. Het meubilair was zeer eenvoudig. Zelfs de woningen van de adel gaven een kale indruk. Het meubilair bestond uit wat dekenkisten, lange schraagtafels, stoelen, vrouwenstoelen, banken en bedden. De meubels waren meestal van hout en bewerkt met houtsnijwerk. Het meubilair van een ambachtsman bestond uit wat eenvoudig inklap meubilair. Pas in de 16e eeuw verschijnt er meer luxe en de huizen werden aangekleed. De muren werden wit gepleisterd, een houten vloer en een balken zolder. In de 17e eeuw komt er echt onderscheid in het interieur tussen arm en rijk. De huizen van de rijken zijn luxe aangekleed met zware meubels, Perzische tapijten, schilderijen en overal versiersels.
In de vroege middeleeuwen bouwde iedereen zelf hun huis. Maar al snel kwamen er timmermannen, metselaars, houthakkers, architecten, beeldhouwers en tegelleggers. Die bouwde zowel kastelen als eenvoudige huizen. De eenvoudige huisjes werden verhuurd of verkocht.

Bron: http://www.scholieren.com/werkstukken/10638

wonen.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 23:15 door tetachan