Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

heks

Heks

Magiegebruikers

Een enkel persoon uit mensenras heeft beschikking over magische krachten. Dit kan komen door verwantschap met myrofas (in dat geval zijn ze in staat dezelfde magie te gebruiken als myrofas) of simpelweg door aanleg (dan zijn ze in staat mensenmagie te gebruiken, die anders is dan de myrofasmagie). Ook worden soms spreukenboeken aangewend voor het uitoefenen van magie. Men denkt vaak dat dit magie is van een zeer laag niveau, maar men moet weten dat ook de mensen niet onderschat moeten worden op dit gebied. Men benoemt binnen het menselijk ras drie soorten magiegebruikers: de tovenaar, de sjamaan en de heks.

Heks

Een heks is meestal van het vrouwelijke geslacht. Ze is bedreven in het bereiden van sterke elixers. Veel heksen hebben helende gaven of zetten hun elixers in bij de genezing van soortgenoten. In sagen en legenden van het mensenras wordt melding gemaakt van vreemde eigenschappen. Zo zou een heks lichter zijn dan een gewoon mens zodat ze 's nachts op een bezem langs de maan kan vliegen. Ook zou een heks kunnen veranderen in een dier, zoals een zwarte kat of een kraai. Andere verhalen vertellen dat een heks soortgenoten in het ongeluk zou kunnen storten door iemand aan te kijken (het zgn. boze oog).

Vervolging

Dergelijke verhalen maken de heks zeer impopulair bij het mensenras. Ze zijn dan ook slachtoffer van wrede vervolging door met name religieuze leiders (vanaf 1600 vooral). De vreemdste gedachtegangen en methoden worden gebruikt om een heks op te sporen. Zo zijn vrouwen met een degelijke kruidenkennis verdacht en ook vrouwen met een gering gewicht worden geacht heks te zijn. Heksen worden bij vaststelling van 'schuld' verdronken of verbrand.

Magie

Een heks weet gebruik te maken van magie maar is niet op de hoogte met de wijze waarop de magie werkt. Hierdoor zijn heksen relatief onbekwame elixiers of magiërs hoewel ze elkaar al eeuwenlang recepten en kennis van (magische) ingrediënten doorgeven. Daarnaast zijn veel heksen in het bezit van een zgn. kruidenboek met recepten. Er zijn meldingen van vliegende rassen dat sommige heksen erin geslaagd zijn om door middel van krachtige spreuken zichzelf te laten zweven, maar deze meldingen worden door vele myrofas in twijfel getrokken. Men vindt het onwaarschijnlijk dat het menselijke ras in staat is tot een dergelijke magiebeheersing.

heks.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan