Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

sjamaan

Sjamaan

Magiegebruikers

Een enkel persoon uit het mensenras heeft beschikking over magische krachten. Dit kan komen door verwantschap met myrofas (in dat geval zijn ze in staat dezelfde magie te gebruiken als myrofas) of simpelweg door aanleg (dan zijn ze in staat mensenmagie te gebruiken, die anders is dan de myrofasmagie). Ook worden soms spreukenboeken aangewend voor het uitoefenen van magie. Men denkt vaak dat dit magie is van een zeer laag niveau, maar men moet weten dat ook de mensen niet onderschat moeten worden op dit gebied. Men benoemt binnen het menselijk ras drie soorten magiegebruikers: de tovenaar, de sjamaan en de heks.

Sjamaan

Deze genezende tovenaars worden sjamanen genoemd. Zij hebben vooral veel macht en aanzien buiten Europa: Afrika, delen van Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. In deze delen van de wereld worden religie, natuur en magie hoger geacht dan in Europa en de zgn. Verenigde Staten waar men zich beperkt tot techniek en wetenschap.
De mens ziet de sjamaan primair als contactpersoon met de geestenwereld. Het is een oud geloof bij de mens dat het mogelijk is te communiceren met overleden voorouders. Deze 'geesten' zouden een grote kracht bezitten die ze door kunnen geven via de sjamaan. De sjamaan kan zo soortgenoten genezen en voorspellingen doen over de toekomst. Het is evident dat hier sprake is van magie. Het is waarschijnlijk maar goed dat weinig mensen weet hebben van de werkelijke krachten die hier een rol spelen.

sjamaan.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan