Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

tovenaar

Tovenaar

Magiegebruikers

Een enkel persoon uit het mensenras heeft beschikking over magische krachten. Dit kan komen door verwantschap met myrofas (in dat geval zijn ze in staat dezelfde magie te gebruiken als myrofas) of simpelweg door aanleg (dan zijn ze in staat mensenmagie te gebruiken, die anders is dan de myrofasmagie). Ook worden soms spreukenboeken aangewend voor het uitoefenen van magie. Men denkt vaak dat dit magie is van een zeer laag niveau, maar men moet weten dat ook de mensen niet onderschat moeten worden op dit gebied. Men benoemt binnen het menselijk ras drie soorten magiegebruikers: de tovenaar, de sjamaan en de heks.

Tovenaar

Myrofas spreken bijna altijd van magiërs, mensen zullen de termen 'magiër' en 'tovenaar' vaak door elkaar gebruiken. Het verschil zit hem in het volgende:
Een tovenaar zal weten hoe magie te gebruiken, maar niet snappen hoe het werkt. Dit beperkt de macht van een tovenaar vaak, maar niet per se. Tovenaars en tovenaressen (door mensen vaak heksen genoemd) komen voor als er een kruisling ontstaan is (hoewel deze dan gebruikt maakt van myrofasmagie, tenzij een van de ouders mensenmagie beheerste, in dat geval kan de kruisling in plaats van myrofasmagie mensenmagie beoefenen), of er een mens geboren wordt met de beschikking tot mensenmagie. Deze worden niet naar scholen gestuurd, maar wel geleerd om magie te gebruiken (door bijvoorbeeld de ouders of de dorpsheks/sjamaan). Een tovenaar doet enkel een kunstje. Deze manier van magie gebruiken wordt door magiërs vaak afgekeurd (tovenaars weten immers niet precies wat ze doen), oppervlakkig gevonden, maar vooral gevaarlijk (wie niet weet wat hij doet zal immers sneller voor ongelukken zorgen).
Een magiër zal eveneens weten hoe magie te gebruiken is, maar ook proberen te snappen hoe magie werkt. Deze manier van werken gaat veel dieper dan enkel een kunstje doen. Het is niet het simpel leren van vijf keer vijf is 25, maar het is het snappen wáárom die vijf keer vijf 25 vormen. Het is daarom een enorme belediging om een magiër een tovenaar te noemen, vandaar dat men steeds vaker spreekt van magiër, om onbedoelde beledigingen te voorkomen.
Sommigen vinden dat beginnende magiërs eigenlijk tovenaars genoemd moeten worden, hoewel dit eigenlijk niet waar is. Zij streven er immers wel naar om een magiër te worden. Daarbij kunnen ze vaak ook nog niet genoeg om ze daadwerkelijk de naam van magiër of tovenaar te geven.

tovenaar.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan