Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

legenden

Legenden

Legenden - ook wel sagen en mythen genoemd - zijn verhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het zijn vaak verhalen over het ontstaan van de wereld en over de goden. Vaak spelen legenden zich af in de begintijd van de wereld. Legenden zijn meestal niet waarheidsgetrouw, hoewel sommige verhalen wel een kern van waarheid bevatten. Legenden zijn flexibel, dat wil zeggen dat er meerdere versies mogelijk zijn van één verhaal. Zo is de Broedertwist der Elfen anders beschreven in de Mythologica dan in de Muthos Angelon van de landelfen.

Het is soms moeilijk om van een verhaal te bepalen of het geschiedenis of legende is. Heeft de Broedertwist der Elfen bijvoorbeeld echt plaatsgevonden? En zo ja, is de Vloek van Ewàsarýl echt uitgesproken? Met dergelijke vragen houden onderzoekers zich al jaren bezig. Soms zijn hun resultaten eenduidig, maar meestal is er grote discussie binnen de wereld van de historici.

Sommige myrofas vinden dergelijk onderzoek beangstigend en soms zelfs blasfemisch. Zij zijn van mening dat onderzoek naar wat feit en fictie is in de overlevering gevaren oplevert. Wie is immers de myrofas dat hij twijfelt aan wat overgeleverd is door en over de goden en het begin der dingen? En wat zouden de goden ervan vinden als er openlijk aan hun daden getwijfeld wordt?

legenden.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan