Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

handboog

Handboog

Een handboog is een wapen waarmee een pijl kan worden weggeschoten. Het is een wapen dat al vanaf het begin der tijden wordt gebruikt. Een handboog heeft een grotere schootsafstand dan zijn broertje, de kruisboog. Een boog is opgebouwd uit een 'rug' van één stuk hout, vaak versterkt met een pees of ongelooide dierenhuiden. De boogpees is vaak gemaakt van een darm, haar en linnen en hennep. Vaak werd de pees bewerkt met kaarsvet om de snaar langer te laten meegaan.

Aangezien de boogschutter belang heeft bij het gelijk presteren van al zijn pijlen, vereist het maken van pijlen veel aandacht voor detail. De pijl die in de boog gezet wordt, bestaat uit drie hoofdonderdelen: punt, schacht en bevedering.
Voor een stabiele vlucht moet de punt verzwaard zijn om het zwaartepunt naar voren te brengen. Voor gebruik als wapen moet de punt scherp en hard zijn om veel schade te veroorzaken bij de ontvanger. De pijlpunten worden vaak in grote aantallen gemaakt door een wapensmid. Voor een groter effect wordt de pijlpunt soms in pijlgif gedoopt of van weerhaken voorzien.
De schacht van de pijl is vaak gemaakt van hout, zoals beuken- en essenhout. Achterin de schacht wordt een keep gemaakt die zeer licht op de boogpees moet klemmen. Tegenwoordig wordt de keep met kunststof bekleed om gemakkelijk te glijden. De schacht wordt, net als de punt, soms van weerhaken voorzien.
De bevedering van de pijl zorgt ervoor dat de pijl niet door de lucht 'fladdert'. Een pijl voor een handboog heeft meestal drie veren.

handboog.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan