Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

kruisboog

Kruisboog

Een kruisboog of voetboog is een wapen bestaand uit een boogstaaf, gemonteerd op een zuil, vaak met een kolf. Het wapen is voorzien van een mechanisme om de pees vast te houden en een trekkermechanisme om de pees los te laten waardoor een korte pijl wordt weggeschoten. Soms is er een opwindmechanisme of lier aanwezig als de kracht die nodig is om de boog te spannen te groot is om de boog met de hand te spannen.

Geschiedenis

De kruisboog werd al voor de middeleeuwen gebruikt door geavanceerde culturen, zoals die van de Romeinen. In de vroege middeleeuwen en onze tijd (dertiende eeuw) zijn de meeste bogen gemaakt van ruw afgewerkte stukken hout of bot. Onlangs verbood de Rooms-Katholieke Kerk van het mensenras om kruisbogen te gebruiken tegen soortgenoten van hetzelfde geloof. Het gebruik van de kruisboog tegen myrofas wordt echter niet als een probleem gezien

Pijlen

De pijlen die gebruikt worden bij een kruisboog worden soms bouten of schichten genoemd. Ze zijn korter en hebben andere eigenschappen dan handboogpijlen. Kruisboogpijlen zijn lichter dan handboogpijlen, en moeten worden gelakt om opname van vocht te verhinderen. De opname van vocht zou namelijk de eigenschappen van de pijlen veranderen. De pijlen hebben meestal maar twee of zelfs helemaal geen veren per pijl in plaats van de drie veren van handboogpijlen. Hierdoor zitten ze namelijk het mechaniek van de boog niet in de weg bij het afvuren en hebben ze minder luchtweerstand.

Handboog & Voetboog

Kruisbogen zijn krachtiger en nauwkeuriger dan handbogen, ze kunnen een pijl door een harnas heen schieten. Omdat de schutter de boog niet zelf onder spanning hoeft te houden bij het richten, kan dit meer ontspannen gebeuren. Het spannen is echter langzamer omdat de kruisboog op de grond moet worden gezet. Hierdoor is er een geringer aantal schoten per minuut mogelijk dan bij de handboog. De kruisboog heeft een korte schootsafstand. Dit komt doordat de pijl van de kruisboog een veel zwaardere punt heeft waardoor het zwaartepunt van de pijl verder naar voren ligt.

kruisboog.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan