Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

smid

Smid

Een smid bewerkt metalen en vervaardigt metalen voorwerpen. Dit werk gebeurt in een smidse. Met behulp van een vuur, aangeblazen door een blaasbalg, wordt het metaal eerst flink verwarmd totdat het vervormbaar is. Daarna wordt het met een hamer bewerkt op een aambeeld. Als het voorwerp tenslotte de gewenste vorm heeft, wordt het afgekoeld in koud water. Eventueel kan de smid het voorwerp nog verfraaien door te graveren, polijsten of andere bewerkingen uit te voeren.

Smeden zijn er in soorten. In grote lijnen zijn er vier verschillende soorten smeden: de 'gewone' smid, de wapensmid, de hoefsmid en de edelsmid. De gewone smid houdt zich bezig met het vervaardigen van allerhande metalen gebruiksvoorwerpen en onderdelen. De wapensmid legt zich toe op het vervaardigen van wapens en ander oorlogsmateriaal. De hoefsmid beslaat paarden met hoefijzers. De edelsmid vervaardigt metalen siervoorwerpen, zoals kettingen, armbanden en ringen.

Dwergen zijn zeer bedreven smeden. Ze zijn van nature in staat om magische krachten te verbinden aan hun smeedkunst. Dwergen zijn beroemd om hun wapentuig, maar ook om hun prachtige sieraden. Een hoogtepunt van dwergensmeedkunst is Aethels Halsketting, een schitterende halsketting voor de godin Aethel-Athiké.

smid.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan