Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

schrijftips

Dit is een oude revisie van het document!


Schrijftips

Schrijftip #1: Associatie

Om goed te kunnen schrijven is het verstandig veel te oefenen. Maar niet alleen logische tekst, ook pure nonsens zijn heel goed om te leren. Schrijf bijvoorbeeld eens een heel stuk tekst dat alleen bestaat uit associatie. Verander woorden, gebruik betekenissen anders dan normaal… kortom: speel met woorden! Je zult zien dat het je zowel veel lol als veel vrijheid in je schrijfstijl oplevert.

Schrijftip #2: Lezen

Natuurlijk, als je goede posts wilt maken moet je goed kunnen schrijven. Maar, goed kunnen schrijven leer je niet in je eentje. Nou ja, het kán wel, maar je maakt het jezelf er niet gemakkelijker op alles zelf te willen doen. Het wiel telkens opnieuw uitvinden is tenslotte aardig onnodig.
Een van de meest simpele - en leuke! - manieren om je schrijfstijl te verbeteren is lezen. Gewoon, heel eenvoudig, lezen. Wil je fantasy leren schrijven, lees veel fantasy, zoek naar goede schrijvers, bekende boeken ed. Maar ook de onbekende voor-10-cent-in-de-kringloopwinkel-gevonden boekjes zijn een goede tip. Zorg er wel voor dat je ook variatie aanbrengt, dus lees niet alléén maar fantasy, lees ook literatuur, romans, oude boeken, gedichten.. puur om te zien hoe men schrijft, hoe je woorden kunt verweven tot zinnen, wat het verschil is tussen genres en vooral: of je ook dingen van het ene genre binnen jouw eigen schrijfstijl in het andere genre kunt krijgen. Zodat je je eigen schrijfstijl ontwikkelt, en niet simpelweg kopieert wat je gezien hebt.

Schrijftip #3: Inspiratie

Inspiratie bestaat niet.
Ter verduidelijking en verfijning:
Inspiratie bestaat wel dégelijk, maar niet op de momenten en tijden dat je het nodig hebt. Wil je leren schrijven, leer dan te schrijven zonder dat je je makkelijk van je klusjes af maakt met 'nu geen inspiratie, sorry'.
Goed, er zijn natúurlijk mensen die altijd inspiratie hebben op de juiste momenten. En er zijn natúúrlijk mensen die heel goed schrijven maar het regelmatig niet doen met de mededeling dat ze geen inspiratie hebben. Maar de meeste mensen komen gewoon op een hoger niveau van schrijven door pure doorzetting (en plezier. Want zonder plezier wordt alles op den duur wel érg suf.) Wil je leren schrijven? Schrijf dan nú. Zonder inspiratie, gewoon beginnen. Je zult zien dat het over 20 stukjes/weken/dagen/maanden, afhankelijk van de regelmaat waarmee je schrijft, al heel wat beter gaat. Zónder inspiratie.
En probeer dan nog maar eens uit wat er gebeurt als je tijdens een vlaag van inspiratie gaat schrijven.

Schrijftip #4: Spelling

Het allerbelangrijkste bij een goede post is, dat er geen schrijf-/typefouten in staan. Je hebt er voor gekozen om Myrofas te gaan spelen en toen wist je dat dit spel bestond uit het schrijven van teksten, dus dan is het logisch dat je ook je best wilt doen om een foutloze post te maken. Natuurlijk begrijp ik dat er mensen zijn die moeite hebben met spelling, maar begin dan allereerst met je post te schrijven in Word.
Als je dat gedaan hebt en je hebt alle rood onderstreepte woorden verbeterd, lees dan zelf nog eens rustig je post door. Ik zie in zo’n geval nog wel eens dat mijn zinsbouw niet klopt of dat ik halverwege een zin met iets anders begin. Wanneer je deze twee dingen consequent toepast, komt dat ten goede aan de kwaliteit van je post.

Ik weet dat Word niet perfect is, dus moet je ook tijdens het schrijven de spellingsregels in de gaten houden.

Schrijftip #5: Lengte

Er is een minimum aantal woorden (100) dat je moet gebruiken voor een post. Het is wenselijk als je meer gebruikt dan dat aantal, omdat dan je tegenspeler ook meer heeft om op te reageren. Als je er voor kiest om meer te schrijven, let er dan op dat je niet de tekst van je voorposter herhaalt en zo aan veel woorden komt.
Mocht je een langere post willen schrijven, dan is het goed om er aan te denken dat deze gelezen wordt op een beeldscherm. Dit leest niet zo fijn als op gewoon papier, dus is het handig om voldoende witregels te gebruiken. Zelf doe ik meestal na een regel of 10/15 tekst een witregel, zodat de lezer niet naar een eindeloze lap tekst kijkt en hij die vervolgens maar overslaat. Uiteraard ben je volkomen vrij om een keuze te maken in het aantal regels dat je achter elkaar schrijft.

Schrijftip #6: Beschrijven

Ik zie regelmatig postings langskomen die erg kort en krachtig zijn, maar die eigenlijk weinig zeggen over waarom een karakter iets doet of in wat voor omstandigheden hij verkeert. Het kan daarom goed zijn om zo af en toe experimenten met beschrijvingen. Als je vaak korte postings schrijft, beschrijf dan eens de gevoelens en gedachten van je personage. Dat geeft de lezers meer inzicht in waarom je jouw personage zo laat gedragen en dat geeft jezelf ook een duidelijker beeld van het karakter van je personage.
Probeer verder eens iets uit wat je normaal nooit doet. Als je altijd korte postings schrijft, maak er dan eens een paar waarin je de hele omgeving beschrijft. Wanneer je vaak ellenlange beschrijven maakt, probeer dat dan eens achterwege te laten en schrijf kort en bondig. Het is namelijk niet zo dat er één manier van schrijven is die goed is, maar dat je voor jezelf en voor jouw karakter een goede balans vindt in het posten.

Ik zal even een voorbeeldje geven van twee manieren waarop je kunt beschrijven in een posting:

Aegnor liep door de gangen. Het was al avond en de meeste Myrofas lagen op bed. Hij glimlachte in het niets en verhoogde zijn tempo. Het duurde niet lang of hij was buiten, waar hij rond ging lopen in de tuinen.Aegnor Ancalimë

Aegnor liep door de gangen, hij was moe en hongerig door de lange dagen die achter hem lagen. Hij had de afgelopen twee nachten niet geslapen en het zag er naar uit dat het ook deze nacht niet van slaap zou komen. Terwijl hij zo liep, glimlachte hij in het niets en genoot van de duisternis om hem heen. Er was niets te horen, behalve zijn eigen voetstappen en het zachte suizen van de fakkels. Hij keek over zijn schouder, maar zag niets en stapte vervolgens naar buiten. Hij verdween in de richting van de tuinen, waar hij misschien een haasje kon verschalken om zijn energievoorraad aan te vullen.Aegnor Ancalimë

Het is niet zo dat de tweede beter is dan de eerste, maar hij geeft wel meer inzicht in Aegnors gedrag en door dat soort dingen vaak genoeg te doen bij een karakter, begint hij vanzelf meer te ‘leven’.

Schrijftip #7: Gedrag

Toen je een karakterkaart maakte, heb je er voor gekozen om je personage bepaalde eigenschappen mee te geven. Denk hier alsjeblieft aan als je een posting maakt! Als je een heel rustig meisje speelt, laat haar dan niet in een post hyperactief zijn zonder daar een goede reden voor te geven. Verder heeft je personage bepaalde raseigenschappen. Houd je hier alsjeblieft aan, want het is niet goed voor de geloofwaardigheid van je karakter als je als trol bijvoorbeeld een algebra-bijles geeft aan een dwerg. (Ten eerste is een trol gigantisch dom en ten tweede zijn trollen en dwergen elkaars vijanden)
Vampieren voelen geen emoties, bijna alle weerwolven worden met volle maan in hun attanna gedwongen, nachtelfen haten landelfen en zo zijn er een heleboel raseigenschappen die je in gedachten moet houden.

Behalve dat het gedrag van je personage moet kloppen met zijn achtergrond, is het ook zo dat het moet kloppen met zijn gedrag van eerder in het topic. Als ik met Aegnor een topic maak op maandag en op dinsdag wordt er gereageerd, dan plaats ik misschien woensdag een reactie. Ik ben op woensdag misschien anders dan op maandag, maar toch moet Aegnor zich hetzelfde gedragen. Het is niet logisch dat hij in mijn eerste posting kwaad is en dat hij in mijn tweede posting ineens niet meer kwaad is.

De schrijftips 1-3 zijn van de hand van de speler van Tetachan Mocha
De schrijftips 4-7 zijn van de hand van de speler van Aegnor Ancalimë

schrijftips.1530818184.txt.gz · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:16 door tetachan