Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

mortos

Mortos van IJzer

Mortos is de god van de edelmetalen (alle, behalve zilver) en de ijver. Het is dan ook niet voor niets dat hij de godheid van de dwergen is.
Mortos hecht eraan dat hij goed en vakkundig wordt vereerd, en laat zijn priesters sterven wanneer ze uitrusten na hun werkdag. Wanneer er geen priesters zijn laat hij regelmatig delen van dwergensteden verzakken of instorten, tot zijn cultus wordt hervat. Dit is de reden dat dwergenpriester een verafschuwd maar vereist beroep is in de dwergensamenleving. Het beroep vergt veel studie, en kan maar enkele weken worden uitgeoefend voor de dwerg van uitputting bezwijkt, of juist op tijd wordt vervangen voor een nieuwe priester.

Zijn bescherming heeft er echter voor gezorgd dat dwergen zijn wie ze tegenwoordig zijn: een hardwerkend en door en door betrouwbaar volk, stug maar gastvrij.

Enkele dwergen beweren dat Mortos niet bestaat, en dat de verzakkingen slechts te wijten zijn aan het teveel vertrouwen in hun god dat de dwergen hebben. Wanneer een stad verzakt wordt de hoeveelheid priesters opgeschroefd, en worden de fundamenten en plafonds onmiddellijk versterkt. Men beweert dat de 'genade van Mortos' niet te danken is aan de aangevulde hoeveelheid priesters, maar aan de versterkte plafonds en vloeren.

mortos.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan