Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

magieschilden

Magieschilden

Magieschilden zijn een vorm van wilsmagie, waarbij de magiër met behulp van zijn wil een schild om zich heen oproept. Er zijn twee verschillende soorten magieschilden: schilden om magie tegen te houden (krachtschilden) en schilden om fysieke zaken tegen te houden (materieschilden).

Krachtschilden

Het eenvoudigste krachtschild is een schild dat alle inkomende magie blokkeert. Als het schild sterker is dan de inkomende magie zal de inkomende magie versplinteren en verdwijnen. Het is ook mogelijk de inkomende magie af te ketsen, maar dit maakt het schild wel moeilijker op te roepen en in stand te houden. Voor vergevorderde wilsmagiërs is het mogelijk om schilden op te roepen die de inkomende magie heel even absorberen en zo het schild te versterken. Dit effect duurt echter nooit langer dan enkele seconden.

Een andere variatie op het standaard krachtschild is een schild waarbij één specifieke soort magie wordt geblokkeerd. Een bekend voorbeeld hiervan is een schild dat teleportatie tegenhoudt. Dit soort schilden kosten minder energie om in stand te houden, maar zijn moeilijker op te roepen dan een standaard schild.
In principe zijn schilden tweezijdig afwerend: magie kan er aan geen van beide kanten doorheen. Dit betekent dat magie die de magiër van zich afvuurt, niet verder zal komen dan het schild. Daarbij is het goed mogelijk dat de magie terugkaatst en de magiër zelf raakt. Het is mogelijk een schild slechts eenzijdig af te laten weren. Dit is echter zwaarder om in stand te houden en moeilijker om op te roepen.

Het is mogelijk om alle soorten magie te combineren met een schild. Zo kan een schild gecombineerd worden met illusionisme om het schild of de ruimte daaronder te verbergen. Doordat de illusie alleen maar op het schild hoeft te worden aangebracht, kan dit minder zwaar zijn dan een illusie maken die alles daaronder verandert. Voor zeer gevorderde wilsmagiërs is het ook mogelijk het aanraken of verbreken van een schild te verbinden aan andere magiemodi. Zo kan er bijvoorbeeld een alarmeringsspreuk geactiveerd worden wanneer het schild doorbroken wordt.

Materieschilden

Het standaard materieschild is gelijk aan het standaard krachtschild, alleen in plaats van magie houdt het fysieke zaken zoals voorwerpen of personen tegen. Ook materieschilden zijn standaard tweezijdig afwerend. Het is ook mogelijk een schild eenzijdig afwerend te maken. Dit is zowel zwaarder om in stand te houden als moeilijker om op te roepen.

Ook aan een materieschild kunnen andere magie verbonden worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een materieschild en een krachtschild te combineren, hoewel dit veel meer energie kost om in stand te houden. Behalve het combineren met andere magie zijn er eigenlijk geen bijzondere varianten op het standaard materieschild.

Er zijn magiërs die een heel dun en zwak materieschild oproepen dat relatief weinig energie kost om in stand te houden. Wanneer er iemand door het schild loopt, zal het schild niet sterk genoeg zijn om dat te verhinderen en zal het dus kapotgaan. Doordat de magiër merkt dat zijn schild verdwenen is, weet hij dat iemand hem nadert.

In stand houden

Het in stand houden van een schild kost wilskracht, magie en energie. Wanneer een schild in stand wordt gehouden tot de magiër niet meer kan, zal hij in principe zowel magisch als fysiek uitgeput zijn. Hoe zwaar het is om een schild in stand te houden hangt af van de sterkte, de grootte en de gecompliceerdheid van het schild. Hoe sterker, groter en gecompliceerder een schild is, hoe meer energie het kost om het op te roepen en in stand te houden.

Een magiër kan bepalen wat voor vorm zijn schild heeft. Een standaardschild heeft de vorm van een halve bol maar dit kan uitgerekt en vervormd worden. Opnieuw geldt: hoe meer het afwijkt van een standaardschild, hoe zwaarder het in stand is te houden. Ook kan de magiër bepalen waar het schild omheen ligt. Standaard heeft ieder schild als middelpunt de magiër, maar gevorderde magiërs kunnen schilden om andere personen of voorwerpen leggen, hoewel ook dit zwaarder is.

Een schild houdt stand zolang de magiër genoeg wilskracht, magie en energie heeft én de inkomende krachten niet groter zijn dan de sterkte van het schild.

magieschilden.txt · Laatst gewijzigd: 18/07/2018 14:12 door aegnor