Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

latafika

Dit is een oude revisie van het document!


Latafika

Teams en attributen

Latafika bestaat uit twee teams per wedstrijd, beide bestaand uit zeven spelers. In elk team zijn drie vliegende en vier niet-vliegende teamleden. De teams zijn als volgt verdeeld:

Twee van de niet-vliegende teamleden dragen de mand, de overige functies (aanvaller, verdediger en gewone spelers) worden verdeeld onder de rest van de spelers. Het maakt daarbij niet uit of de spelers wel of niet kunnen vliegen.
Aanvallers krijgen een korte houten stick, de “Kielstiek” (1 meter) waarmee ze andere spelers mogen slaan, blokkeren, lastigvallen, etcetera. De Kielstiek mag de bal (oftewel de “Hietmie”, een houten bal van 20 cm doorsnede) niet aanraken. De aanvaller mag de manddragers níét slaan, maar wel blokkeren of op een andere manier lastigvallen. Verdedigers krijgen een lange houten stick, de “Goawei” (1,5 meter), waarmee ze hun teamleden tegen het andere team moeten verdedigen, in het bijzonder tegen de vijandelijke aanvaller. De Goawei mag de bal niet aanraken.
Manddragers dragen een grote gevlochten mand, de “Kaatsh”, 50 cm in doorsnede en 1 meter hoog, waarin de bal moet worden opgevangen. Ze mogen de mand niet loslaten tijdens de wedstrijd, maar neerzetten is niet verboden.
De rest van de spelers krijgt een korte lepelvormige houten stick, de “Tro” (30 cm). Hiermee moeten ze de bal in de mand zien te krijgen. Met de Tro mag niets worden aangeraakt behalve de bal. Tro's mogen dus niet worden gebruikt om andere spelers mee te slaan of om mee te verdedigen.
De dragers van Tro's en de mand mogen de bal niet zelf aanraken. De aanvaller en verdediger mogen dat wel. Zowel aanvallers als verdedigers mogen de bal niet aanraken met hun sticks. Gewone spelers mogen dat wel, en uiteraard mag de mand de bal ook raken.
Alle spelers (ook de Kaatsies) mogen vrij over het hele veld bewegen naar eigen goedkeuren, rennend, lopend, vliegend (niet hoger dan 100 meter). Spelers mogen zelfs gaan zitten als dat ze handig lijkt.
Kaatsies hebben regelmatig enigszins moeite tegelijkertijd dezelfde kant op te rennen, en hebben daarom vaak een lange training nodig om hun bewegingen goed te coördineren.
Er is een maximum van zeven spelers per team. Wissels en reservespelers zijn niet toegestaan. Naast de twee teams is er ook nog een scheidsrechter.
Het spelveld is rond of achthoekig, en heeft een doorsnede van 50 meter en een hoogte van 100 meter. Het wordt afgezet met een rood lint gespannen om maximaal 8 palen. Op 100 meter hoogte bevindt zich een net dat voorkomt dat spelers te hoog vliegen.

Noot: het maximale aantal palen is een nieuwe regel, ingevoegd na een wedstrijd die werd gespeeld in een volledig door houten palen omringd spelveld. Het spelverloop was niet te zien voor het publiek en de scheidsrechter. De wedstrijd eindigde toen de scheidsrechter plotseling in brand vloog toen hij een gat boorde in de omheining om te achterhalen wat er zich op het spelveld afspeelde.

Spelverloop

Aan het begin van het spel dienen beide Kaatsh's naast elkaar opgesteld te staan. De overige opstelling van het veld is volledig vrij. De Hietmie verschijnt op een willekeurige plaats op het speelveld, waarmee het spel onmiddellijk begint.
Spelers moeten de Hietmie in hun eigen mand krijgen. Per keer dat dat lukt levert dat één doelpunt op. De bal in de mand van het vijandige team krijgen levert het andere team twee minpunten op.
Als de Hietmie in een mand is gekomen verdwijnt hij, en verschijnt na tien seconden op een willekeurige plaats op het spelveld. Daarbij verschijnt hij nooit vlakbij een mand. De score wordt “automagisch” bijgehouden: De bal onthoudt welke speler van welk team hem het laatst heeft aangeraakt voor hij in een mand verdween, en stuurt die informatie naar het scorebord, die de juiste score uitrekent en toekent aan beide teams.

Regels

Het spel is afgelopen als één van beide teams 20 punten heeft gehaald.
Gevechten zijn volledig toegestaan op elk moment van het spel, maar de scheidsrechter en de manddragers mogen niet worden aangevallen.
Magiegebruik is verboden voor spelers en publiek. Wordt een speler betrapt op magiegebruik dan heeft het andere team onmiddelijk gewonnen. Valsspelen wordt gezien als misdaad, en de overtreder wordt opgehangen. (De traditionele Nachtelfen-Latafika regels zijn op dit punt enigszins anders: de overtreder van deze regel wint, maar wordt aan het eind van het spel wel opgehangen. Het doel hiervan is waarschijnlijk het verhogen van de spanning voor beide teams. In traditionele Nachtelfenwedstrijden is het geen zeldzaamheid dat spelers plotseling ontvlammen, geteleporteerd worden of zelfs ontploffen.)
Het is verboden om op magische wijze te vliegen of hierbij hulpmiddelen te gebruiken.
De meeste overtredingen worden niet bestraft (of betrapt) maar afhankelijk van de effecten van de overtreding op de wedstrijd worden eventueel punten afgetrokken. Dat betekent dat wanneer een overtreding veel effect heeft op hoe de wedstrijd verloopt (bijvoorbeeld een aanvaller die de bal aanraakt met zijn Kielstiek en daarmee de 20e punt van het vijandelijke team voorkomt, waarna zijn eigen team de 20e punt zelf eerder behaalt) maximaal 5 punten worden afgetrokken van het team van de overtreder. De beoordeling van overtredingen is volledig in de hand van de scheidsrechter. Besluit de scheidsrechter een overtreding niet te straffen, dan is dat besluit onmiddelijk bindend. (Schijnbaar) onomkoopbare scheidsrechters hebben daarom een heel hoog aanzien binnen de myrofaswereld.
Kleding van de spelers moet bedekkend zijn maar de spelers niet belemmeren in hun beweging. Kleuren van de kleding, sticks en manden moeten voor het hele team gelijk zijn. Twee teams mogen niet dezelfde kleuren hanteren; dat is de reden dat de IRMM een vaste lijst bijhoudt met geregistreerde kleuren en patronen van latafikateams.

Attributen

Kielstiek


Een korte houten stick van één meter lang die wordt gebruikt door kielie bij latafika. Met deze stok mag geslagen (met uitzondering van de manddragers), geblokkeerd etc. worden. De kielstick mag de Hietmie niet aanraken.

Hietmie


De hietmie is een ronde houten bal van 20 cm doorsnede, vaak overdekt met prachtig houtsnijwerk. Hietmies worden gebruikt voor het spel latafika.

Kaatsh


Een grote gevlochten mand van 50 centimeter doorsnede en 1 meter hoog die wordt gebruikt door kaatsie bij latafika. In deze mand wordt de Hietmie opgevangen. De kaatsh mag niet worden losgelaten, maar neerzetten is niet verboden.

Goawei


Een lange houten stick van 1,5 meter lang die wordt gebruikt door weisie bij latafika. Met deze stok behoren de teamleden beschermd te worden tegen de de tegenpartij, in het bijzonder de kielie. De Goawei mag de Hietmie niet aanraken.

Tro


Een korte lepelvormige houten stick van 30 centimeter lang die wordt gebruikt door trosie bij latafika. Met deze stok moet de Hietmie in de kaatsh gedaan worden. Deze stick mag énkel gebruikt worden om de Hietmie in de mand te krijgen, dus niet om andere spelers mee te slaan of te verdedigen.

Bekende teams

Er zijn een fiks aantal vaste Latafikateams in de hedendaagse competitie. Al de onderstaande teams staan geregistreerd met eigen teamkleuren en kledij bij de IRMM.

Hazdor

Mircam

Nascam

Skalatin

latafika.1530818182.txt.gz · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:16 door tetachan