Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

kk_guide

Handleiding karakterkaarten

LET OP: Wanneer er voorbeelden gegeven worden ter inspiratie of uitleg van een van de uitgebreidere stukken van de karakterkaart is het niet de bedoeling dat deze alleen als checklist worden afgewerkt en dat vervolgens de karakterkaart af is.
Je mag ze allemaal gebruiken, daar zijn ze voor, maar ga ook even bij jezelf na: Wat kan ik nog meer over mijn karakter vertellen?
Een karakterkaart schrijven is geen straf, maar wel noodzakelijk om voor jezelf en aan anderen duidelijk te hebben/maken wie je karakter nou echt is, hoe hij of zij eruit ziet, en hoe het komt dat hij of zij is zoals hij of zij is.

Algemene informatie

Naam

Bedenk een naam voor je karakter of gebruik de namengenerator van het forum als je inspiratie zoekt. Kies een voor- én een achternaam. Wil je weten of jouw naam goed is? Kijk dan eens in deze regels.

Geslacht

De allermoeilijkste vraag.

Ras

Op myrofas is je personage van een bepaald ras: die kies je hier. Kijk op de overzichtspagina van de rassen voor informatie over alle rassen. Lees de pagina van het ras dat je kiest zorgvuldig door, zodat je genoeg achtergrondinformatie hebt om je karakter geloofwaardig te kunnen spelen.
De rassen zijn opgedeeld in drie groepen. Als dit je eerste karakter is, raden we je aan om met een makkelijk ras te beginnen. Het is voor een eerste karakter helaas niet toegestaan om een ras uit de categorie 'moeilijk' te spelen.

Ras Moeilijkheidsgraad Ras Moeilijkheidsgraad Ras Moeilijkheidsgraad
luchtelfen Makkelijk centaurs Gemiddeld vampieren Moeilijk
landelfen Makkelijk sirenes Gemiddeld weerwolven Moeilijk
faunen Makkelijk aardmannetjes Gemiddeld mensen Moeilijk
feeën Makkelijk gnomen Gemiddeld
nimfen Makkelijk kobolden Gemiddeld
dwergen Makkelijk nachtelfen Gemiddeld
gorgonen Makkelijk phaosfeeen Gemiddeld
kabouters Makkelijk kruislingen Gemiddeld

Herkomst

Waar komt je karakter vandaan? Kijk eens rond op de overzichtspagina van de landen om een idee te krijgen van welke landen er zijn en waar ze liggen. In het overzicht kun je zien welke rassen er in welke landen voorkomen. Zorg dat het land dat je kiest overeenkomt met je ras.

Leeftijd

Vul hier de leeftijd van je karakter in. Op Bumetrel worden leerlingen tussen de 11 en de 15 jaar toegelaten, op Ypsilon worden leerlingen boven de 16 jaar toegelaten. De normale leeftijd voor eerstejaars op Bumetrel is 12 jaar.

Geboortejaar

Je geboortejaar wordt op basis van je leeftijd, je ras en het huidige speeljaar automatisch uitgerekend. Lijkt dit niet te kloppen, dan ligt het aan je ras. Maak je geen zorgen, het klopt wel degelijk. Sommige rassen ontwikkelen zich langzamer dan andere.
Een paar voorbeelden (gerekend vanaf het jaar 1301):
Een dwerg die op zijn twaalfde naar Bumetrel gaat, heeft als geboortejaar 1289
Een centaur die op zijn twaalfde naar Bumetrel gaat, heeft als geboortejaar 1267
Een nachtelf die op zijn twaalfde naar Bumetrel gaat, heeft als geboortejaar 1250

Uiterlijk

Beschrijving

De uiterlijke karakterbeschrijving is een belangrijk onderdeel van de karakterkaart, vooral voor jezelf maar ook voor anderen. Het helpt om een voorstelling te maken van hoe je karakter eruit ziet en daar vervolgens zoveel mogelijk van op te schrijven. Let erop dat een karakter meer is dan oogkleur, haar en huid. Dus waarin zit het verschil met andere karakters? Denk aan de vorm van het gezicht, oren of een kuiltje in de wangen, bepaalde wenkbrauwen of andere opvallende uiterlijke kenmerken.
De uiterlijke beschrijving hoeft natuurlijk niet bij het gezicht en hoofd alleen te blijven. Hoe is de lichamelijke gesteldheid? Is jouw karakter gespierd, of juist niet, dik, dun, normaal uiterlijk, hoe zien de handen eruit, wat voor kleding draagt ‘ie? Het kan een goed idee zijn om op internet een avatar te zoeken die goed lijkt op hoe je het karakter in je hoofd hebt, en die dan in de uiterlijke beschrijving zo goed mogelijk te beschrijven.
Misschien zie je een karakter voor je dat prachtig golvend blond haar heeft, blauwe ogen, volle rode lippen, perfecte wenkbrauwen en fijne, lange vingers waar een pianist jaloers op zou zijn, kortom een plaatje! Maar… zulke karakters bestaan niet op myrofas. Sterker nog: de karakters op Bumetrel zien er volstrekt normaal uit. Ze hebben kromme neuzen, onregelmatige wenkbrauwen, grijs haar, rimpelige handen of hebben handen als kolenschoppen. Ze zijn dik of juist mager, klein van stuk of slungelig, etc.
Maak je karakter dus niet te mooi en niet te lelijk, maar lekker normaal. Dat speelt het makkelijkst.

LET OP: Het is niet waarschijnlijk dat je karakter veel/grote littekens heeft. Wanneer je in de middeleeuwen een wond of ziekte had, was de kans namelijk erg groot dat je er door infecties aan dood ging.

Lengte

Graag in centimeters of meters. Houd wel rekening met de gemiddelde (en maximale) lengte van het door jou gekozen ras. Dit is te vinden op de wiki-pagina van je ras. Als je op Bumetrel begint, bedenk dan dat je karakter nog jong is en dus nog niet volgroeid zal zijn.

Achtergrond

Gezinssituatie

Hier kun je meer kwijt dan alleen het feit dat je karakter ouders heeft. Vertel ook iets over eventuele broers en zussen, en wat de verhouding is tussen je karakter en het gezin. De gezinssituatie is een mooie kans om de geschiedenis van je karakter meer diepgang te geven. Zijn er bijvoorbeeld anderen in de familie die het vermelden waard zijn omdat je karakter er bijvoorbeeld veel tijd mee doorbracht? Geef ook aan wat zijn ouders voor werk hebben. Als je karakter naar school gaat, ziet hij of zij het gezin in de vakanties? Mist hij of zij de familie?

LET OP: Hoe normaler je karakter is, hoe makkelijker hij goed te spelen is. Zorg er voor dat je hem niet 'te zielig' maakt met dode ouders, vermoorde broers, etc. ;)

Mijn geschiedenis

De geschiedenis van een karakter is een beschrijving van zijn of haar leven tot nu toe. Verwerk in dit gedeelte op een logische manier de karaktereigenschappen en de gezinssituatie.

Denk bijvoorbeeld aan de jeugd van je karakter. Waar groeide hij of zij op? Wat vond je karakter daarvan? In een dorp opgroeien is vanzelfsprekend anders dan opgroeien op het platteland, of in een grote stad.
Hoe is je karakter erbij gekomen om naar Bumetrel of Ypsilon te gaan? Dit kan zo eenvoudig zijn als: ‘Zijn oudere broer zit al op Bumetrel, en dus gaat zij er vanaf komend jaar ook heen’, maar ook ingewikkelder. Bedenk, net als bij alle andere niet-standaard onderdelen van de karakterkaart, dat alles mag zolang je er een goede verklaring voor hebt. Werk je karakter zo goed mogelijk uit en controleer eventueel op de wiki of het kan wat je hebt bedacht. Doe tenslotte voor de zekerheid de Mary Sue-test. Daarmee kun je testen hoe realistisch je karakter is.
Als laatste kun in dit onderdeel dingen als hobby’s, vrienden, en andere bijzondere ontwikkelingen van je karakter kwijt. Wees niet terughoudend in het uitgebreid beschrijven van dingen als ze belangrijk zijn geweest voor je karakter; hoe minder knagende vragen er overblijven voor het nakijkteam, hoe soepeler de nakijkprocedure verloopt. Over het algemeen geldt: Hoe normaler, hoe beter. Laat dit je er overigens niet van weerhouden ons nieuwsgierig te maken naar de verdere ontwikkeling van je karakter. Dat is ook een doel van de karakterkaart namelijk.

LET OP: Myrofas speelt zich af in de middeleeuwen. Je hoeft geen enorme kennis te hebben van hoe het er toen aan toeging, maar bedenk dat de hobby's en leefsituatie toen anders waren dan tegenwoordig. (Denk aan: de man-vrouwverhouding, vrije tijd, meewerken in het gezin, armoede, etc)

Sociale status

Kies hier in welke sociale laag je karakter zit. Nieuwe leden wordt aangeraden kaste 1 te kiezen. Kaste 2 vereist enige ervaring, en voor kaste 3 heb je toestemming van het hulpteam nodig.
Zie voor een uitleg van het kastensysteem FAQ 96

Categorie

Kies hier naar welke afdeling/academie je karakter gaat. Zit deze vol of wil je een andere positie dan leerling, overleg dan even met het kk-team. Afdelingen en Academies

Opleiding

Hier beschrijf je de opleiding van je karakter. Zet hier ook de door het karakter verworven vaardigheden neer, zoals lezen en schrijven. Vertel ook of je kundig bent met de kwast, vaardig met een viool of behendig met de bijl. Als het het noemen waard is, mag het erbij.

LET OP: begin je aan een opleiding op Bumetrel of Ypsilon? Zet dan het vakkenpakket wat je gaat volgen hier neer.

Karaktereigenschappen

Geestelijke kenmerken

Hier kun je beschrijven hoe je personage in elkaar zit qua karakter. Wat zijn goede en minder goede trekjes? Wat vindt je personage leuk om te doen en waar heeft hij juist een hekel aan? Zorg hierbij voor een goed evenwicht van goede en slechte eigenschappen: een karakter is nooit volledig 'goed' of 'slecht'. Zie voor uitgebreidere informatie karaktereigenschappen.

LET OP: als je je karakter neerzet als heel erg bang of heel moeizaam in het contact met anderen, zal het lastiger zijn om vlot lopende topics te krijgen!

Extra’s

Opmerkingen

Hier kun je extra opmerkingen, wetenswaardigheden of opmerkingen richting het kk-team kwijt.

Voila! Je hebt het einde gehaald, nu is het alleen nog even wachten op reactie van het kk-team! Ondertussen kun je verder het forum of de wiki ontdekken, maar je kunt ook eens gezellig langskomen in de chat (menu aan de rechterkant).

kk_guide.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan