Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

feesten

Feesten

In de middeleeuwen waren feesten erg belangrijk. Ze doorbraken de sleur van het dagelijkse leven. Daarom waren er ook veel feesten. Voor myrofas zijn er de volgende feesten:

PaginaBeschrijvingTags
Kusjesdag feesten Kusjesdag Kusjesdag is een officiële feestdag, voor myrofas. De feestdag wordt onder andere gevierd op Bumetrel. Het wordt al sinds het jaar 413 gevie…

Jaarlijks

Januari

1 januari-31 januari: Grote Rustfeest/Slaapmaand
Het Grote Rustfeest of de Slaapmaand beslaat de hele maand januari. De Grote Rust was de periode waarin AMINA de goden Ikatur, Mespotan en Hattel in slaap bracht. Na de oorlog onder de goden was dat een welkome rustperiode. De myrofas vieren dat het midwinter is, en dat de wereld en de goden tot rust zijn gekomen. Gedurende de hele maand zijn er feesten waarin de nadruk ligt op zo min mogelijk doen.

23 januari: Alevimetfeest
Het Alevimetfeest viert het ontstaan van de godengroep Alevimet: Ikatur (god van de centaurs) en Arya (godin van de faunen). Het is voor deze twee rassen een dag van uitzinnige feestvreugde: veel muziek, veel dans bij vooral de fauns, terwijl centaurs meer de diepte ingaan met introverte feesten waarin veel plaats is voor discussie - en eten. Overige rassen vieren minder uitbundig, maar ook daar gaat de dag niet ongemerkt voorbij.

31 januari: Einde Grote Rustfeests/Slaapmaand
Hier eindigt de Slaapmaand met een ceremonie van wakkermaken. Door de steden trekken in de vroege ochtend processies waarbij de deelnemers zoveel mogelijk lawaai maken met potten en pannen. De myrofas vieren het wakkerworden van Ikatur, Mespotan en Hattel en het god-worden van Sselen.

Februari

14 februari: Scheidingsfeest
Het scheidingsfeest is het feest van de splitsing van Vanas. De myrofas vieren dat de god Vanas zichzelf in tweeën scheurde omdat ook zijn volk in tweeën uiteenviel. Zo ontstond Cerce, godin van de nachtelfen. Het feest wordt vooral gevierd door nachtelfen, weerwolven, gnomen, kobolden, aardmannetjes en kabouters. Voor landelfen is het een treurdag, hetgeen overigens niet betekent dat er geen festiviteiten zijn. Ze zijn alleen treurig van aard.

19 februari: Grote feestdag voor het Einde van de Donkere tijd
Het einde van de Donkere Tijd wordt gevierd met licht en levendigheid. AMINA keert terug naar de wereld, en de myrofas zijn zielsblij om haar terugkeer. De dagelijkse rouwceremonies in de tempel worden beëindigd met een dag van het aansteken van lampen in elke uithoek - de terugkeer van de ziel-ceremonie - en de priesters vieren deze dag met grootse offers.

Maart

7 maart: Scheppingsfeest
31 maart: Einde Tweede Twistfeest

Mei

Juni

15 juni: Deruniafeest
29 juni: Sselenfeest

Juli

16 juli: Aminafeest

Augustus

1 augustus: Isthetetfeest
25 augustus: Grote Twistdag

September

18 september: Zelrretfeest
22 september: Begin Donkere Tijd
In de Donkere Tijd verliet AMINA de stervelingen, haar kinderen, om zich bij ABILAD te voegen. De periode duurt lang, van 22 september tot 19 februari. Gedurende die tijd dragen de myrofas een zwart rouwbandje om pols, vingers of vleugels. In de tempels wordt het vertrek van AMINA in een dagelijkse ceremonie bejammerd tot aan haar terugkeer op 19 februari. Tijdens deze periode is het licht in de tempels gedempt, zo minimaal mogelijk of zelfs afwezig.

Oktober

2 oktober: Hattelvloekdag
30 oktober: Abiladfeest

November

1 november: Begin Tweede Twisttijd
13 november: Eerste Tijdfeest

December

27 december: Ali-Denfeest

Geen vaste datum

willekeurig: Gevoel van Leegte en Gemis
willekeurig: Kusjesdag

feesten.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan