Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

feedback

Feedback

Ja, je leest het goed! Hier ga je leren hoe je op een goede en vriendelijke manier feedback kunt geven. Feedback is het geven van commentaar. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Het is heel nuttig om dit te ontvangen omdat je hier wat mee kunt doen en zo je schrijfstijl of karakterontwikkeling nog meer kunt verbeteren. Het is ook heel nuttig om te geven, want op deze manier leer je kritisch te denken en zo krijg je meer oog voor goede en leuke manieren om iets te doen of valkuilen waar je voor op moet passen.

Uitleg

Goed, dat was de inleiding. Dan gaan we nu verder met waar je nu al bijna tien zinnen lang op zit te wachten: de inhoud. Concreet wil je natuurlijk weten: wat moet ik doen wanneer iemand vraagt om feedback te geven. Dat gaan we dus even stap voor stap bij langs:

 1. Ga naar de post waar naar gelinkt wordt en lees deze rustig door. Let hierbij op verschillende dingen, zoals: staan er taalfouten in, is het creatief geschreven, is het geloofwaardig, vind je het leuk, komen de stijl en inhoud overeen met eerdere/latere postings van deze persoon in dat topic, wat voor gevoel krijg je bij de post, kun je het voor je zien, moet je moeite doen om het door te lezen of is het vlot geschreven en zijn er verder dingen die je opvallen?
 2. Maak een overzichtje van alle positieve en negatieve punten die je uit deze post haalt.
 3. Zet deze punten om in vriendelijke tekst, bijvoorbeeld volgens de sandwichmethode. Dit houdt in dat je eerst wat positieve punten noemt, dan de negatieve en afsluit met wat positiefs. Let hierbij op het opbouwende karakter van de feedback. Als iets fout gaat, probeer er dan bij te zeggen hoe dit wellicht anders zou kunnen. Als je dit niet weet hoeft dat uiteraard niet.

Voorbeeld Als voorbeeld zal ik feedback geven op een post van een van Elmay’s karakters volgens de stappen die hierboven genoemd zijn.

 1. Ik lees de post rustig door en noteer vervolgens bij punt twee de dingen die me opvallen.
 2. Hoewel niet helemaal correct is ‘de trap af wentelen’ een leuke woordspeling met de wenteltrap waar hij vanaf gaat.
  ‘Minder aangebrande vampier gevaar’ Wat wordt hier mee bedoeld?
  Koste is met dubbel t.
  Ik vind het wel een leuke post, al is het niet heel ‘outstanding’. De post is in overeenstemming met eerdere postings in het topic. Ik ken Stefan niet goed genoeg om te kunnen oordelen of dit geloofwaardig is, maar de spanning tussen weerwolf en vampier is duidelijk voelbaar. Kortom een prima post.
 3. Mijn uiteindelijke feedback die ik zal posten wordt: Ik heb even naar je post gekeken. Het is een prima exemplaar. De woordkeus ‘wentelde alle trappen af’ vond ik grappig, het is een leuke manier van spelen met taal (aangenomen dat je het expres deed en het niet gewoon een foutje was ;-)). Let wel op spelfouten. Kostte is met dubbel t, omdat het stam (kost) plus 'te' is. Verder was de uitdrukking ‘minder aangebrande vampier gevaar’ niet heel duidelijk. De post was leuk, maar ik denk dat je er meer uit kunt halen door bij de volgende post je tekst nog eens na te lezen en te kijken of het goed genoeg voor je is.\\Overigens vond ik het leuk om te zien hoe de spanning tussen weerwolven en vampiers hier subtiel maar toch onmiskenbaar aanwezig is en was deze post in overeenstemming met eerdere postings van Stefan in dit topic. Ik zou zeggen: let even op die verbeterpuntjes en ga verder zo door!
feedback.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan