Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

bibliotheekdraakje

Bibliotheekdraakje

Plaats van voorkomen

Oorspronkelijk kwamen deze draken enkel voor in de bergen, waar ze samen met de andere draken in harmonie leefden. Indertijd waren het de bibliotheekdraakjes die de grotten van de andere draken schoon hielden in ruil voor bescherming. Voedsel was niet erg moeilijk te zoeken voor de bibliotheekdraakjes, want net zoals mensen en myrofas eten zij zowel vruchten als vlees. Later hebben enkele luchtelfen deze dieren overgehaald met hen mee te gaan. Nu leeft een deel nog in het wild bij de draken en een ander deel is werkzaam voor myrofas. Hun voorkeur gaat uit naar bibliotheken en archieven, daarom worden ze ook bibliotheekdraakjes ofwel archiefdraakjes genoemd.

Uiterlijke beschrijving

De bibliotheekdraakjes zien er ongeveer hetzelfde uit als de gewone draak, ware het niet dat deze maximaal een meter groot worden. Ze hebben vier poten, twee achter en twee voor en lopen enkel op de achterste. De voorpoten hebben dezelfde functie als onze handen, maar bevatten ook zeer scherpe nagels waar men voor op moet passen. Ze hebben twee vleugels die enkele centimeters boven hun koppen uitsteken en waarvan de onderkant de grond net niet raakt. Deze vleugels zijn vrijwel identiek (hoewel kleiner) dan die van een gewone draak. De draken zijn enkel te vinden in bruintinten met zo nu en dan een geel/goudgloed, hoewel deze zeldzaam zijn.
De jongen van een bibliotheekdraak worden geboren uit een ei. Zodra ze geboren zijn zijn ze ongeveer tien centimeter groot. Ieder jaar komt daar een paar centimeter bij. De eerste vijf jaar groeien ze ongeveer vijf centimeter per jaar, daarna zal het per jaar een centimeter afbouwen tot ze enkel een centimeter per jaar groeien tot ze een meter zijn (dan zijn ze zo'n 64 of 65 jaar).
Zodra ze hun maximale lengte berijkt hebben blijven ze nog ongeveer tien jaren leven, waarna men de lichamen van de dieren langzaam ziet verouderen. Ze verliezen eerst hun vleugels, ze worden doof, blind, lijken te krimpen en ze worden zwakker. Uiteindelijk zal het dier zijn woonplaats verlaten en een bos zoeken waar hij bij voorbaat in een hoge boom nog eenmaal naar de lucht kan kijken alvorens te sterven. Waarom bibliotheekdraakjes dit doen en hoe ze weten dat ze stervende zijn is een raadsel.

Eigenschappen

Huisdraakjes zijn zeer intelligente wezentjes. Ze spreken onderling een taal die voor myrofas niet te begrijpen is, maar zijn in staat andere talen te leren. Het duurt twee jaar om een bibliotheekdraakje Latijn te leren en men kan beginnen zodra de draak een half jaar oud is. Hij zal nooit de taal leren spreken, ze zijn niet in staat andere geluiden dan grommende of piepende voort te brengen, maar kunnen de taal wel schrijven, lezen en verstaan. Daarom zijn ze zo geliefd in bibliotheken en archieven. Een aantal draakjes is samen in staat een bibliotheek met honderden boeken te onderhouden.
In tegenstelling tot wat velen denken kunnen deze draken geen vuur spuwen. Misschien kon een oerversie dit nog wel, aangezien enkele bibliotheekdraakjes in staat zijn om rook uit hun bek te laten komen.
Naarmate de draken ouder worden worden ze niet alleen intelligenter, ze worden ook sterker en zijn ook in staat meer werk te verrichten in minder tijd. Daarbij zijn de oudere draken ook perfecte leidinggevenden. Draken van tien jaar en ouder zijn in staat telepathie te ontwikkelen. Hiermee kunnen ze (bewegende) beelden opsturen naar de ontvanger (hoe ouder hoe ingewikkelder en dynamischer de beelden kunnen zijn). Zodra ze 65 jaren oud zijn kunnen ze in staat zijn om ook woorden en zinnen op te sturen en kunnen ze dus min of meer praten (men vermoed dat dit komt omdat ze dan uitgegroeid zijn en hun lichaam dus klaar is om andere vaardigheden te ontwikkelen). Deze draken worden dan ook vaak als tolk gebruikt tussen de jongere draken en de meester.
Draken kennen een strenge vorm van hiërarchie gebasseerd op wie het oudst is en vervolgens wie de meeste intelligentie bezig. Deze hiërarchie is duidelijk voor de draakjes en ze zullen hier nooit aan twijfelen of een poging doen dit te ondermijnen. Voor hen is duidelijk dat myrofas boven hen staan, vooropgesteld hun meester, die ze boven alle myrofas zullen gehoorzamen.

Magische eigenschappen

Bibliotheekdraakjes zijn in staat telekinese te gebruiken op voorwerpen.

bibliotheekdraakje.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan