Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

bouwstijlen

Bouwstijlen

Inleiding

Architectuur, de wijze van bouwen, verschilt over het algemeen erg per rassengroep, ook al zijn er een paar significante overeenkomsten. Alle rassen leven in gebouwen. Geen van de rassen prefereert de buitenlucht. Wel zijn er rassen die een natuurlijk onderkomen prefereren. Toch heeft elke ras een soort van stijl en architectuur.

Elfen

Open, sierlijk en lichtgebouwd zijn kernwoorden voor de architectuur van de eerste rassengroep. Hoge gebouwen met veel ramen sieren de steden en stevige boerderijen de dorpen. Overal versieringen, veel bloemmotieven en guirlandes. Punten en veel ranke pilasters, ver ontwikkelde Gothische bouwkunst is bij hen heel veel te vinden. Hoewel bij nachtelfen wat minder licht wordt gewonnen en gebouwen vaak een donkere kleur hebben, verschilt de stijl nauwelijks.

Feeën en nimfen

Ook deze groep houdt van lichte gebouwen. Maar zij prefereren toch lagere gebouwen met iets smallere ramen en houden meer van grote lichte huizen met veel binnenplaatsen dan hoge gebouwen met veel verdiepingen. Ook vind je bij de feeën en nimfen meer groen. Zij bouwen iets minder gotisch, maar toch nog met veel versieringen en neigen wat meer naar het Romeinse. En ook naar terra-kleuren.

Centaurs en faunen

Centaurs en faunen bouwen amper met steen maar gebruiken eigenlijk alleen maar hout en natuurlijke bouwstoffen, zoals bladeren/takken, kreupelhout, gras, grond. Hoewel Centaurs zelden onder de grond te vinden zijn, hebben sommige Faunen grote huizen onder de grond. Hoewel ze met natuurlijk materiaal bouwen ze grote geriefelijke gebouwen. Zelden met meer dan een begane grond, maar met grote kamers en fijn meubilair. Stevig, robuust, maar handig en luxueus. Dat kenmerkt de architectuur van deze rassengroep.

Dwergen en kobolden

De vierde groep houdt van donker. En dikke muren. Vele huizen van dwergen en kobolden zijn in de rotsen uitgehakt of bestaan diep in de bergen uit grotten en spelonken. Dwergen staan bekend om hun steden die in bergen zijn gebouwd. Kobolden doen veel met grote rotsblokken, massief, met weinig ramen. Veel belangrijke gebouwen zijn typisch Romaans.

Trollen en knottrollen

Trollen en knottrollen hebben niet echt een ontwikkelde architectuur maar de meeste van hun gebouwen bestaan uit simpel leem of hout. Een enkele is gebouwd uit steen. Ook wonen ze nogal eens in oppervlakkige grotten in de rotsen. De groep leeft dicht bij de landbouw en dus zijn hun huizen daar ook op afgesteld, lage boerderij-achtige vormen zijn daar zelfs bij de belangrijkste gebouwen nog te vinden.

Kabouters en aardmannetjes

Deze stijl wordt vooral gekenmerkt door de kleinheid van de gebouwen. Kabouters en Aardmannetjes leven voor een groot gedeelte onder de grond. Soms bouwen ze hun huizen in holle bomen, maar meestal breiden ze uit naar holen onder de grond. Zij werken met een centraal gangenstelsel, een centrale gang verbindt alle kamers in een huis, en zelfs soms meerdere huizen, of een dorp. Toch zijn hun ontmoetingsplekken veelal bovengronds.

Gorgonen

Gorgonen hebben meestal houten huizen, grote familiehuizen waarin al hun vrouwen en kinderen wonen. Veel Gorgo’s hebben een eigen eiland, of gedeelte van een eiland waar zij hun simpele houten en soms stenen huizen bouwen. Slechts sommige belangrijke nationale gebouwen, zijn helemaal in Romeinse stijl in marmer opgetrokken. Gorgonen bouwen slechts in de Romeinse traditie en willen weinig van andere bouwstijlen weten.

Sirenen

Sirenes wonen veelal in kleine stenen huizen en voor de rest hebben zij een niet heel erg ontwikkelde architectuur, ze prefereren vaak de buitenlucht. Wel bouwen ze meestal massief en klein.

Vampieren en weerwolven

Vampieren en Weerwolven wonen meestal in mensenbouwwerken. De rijken wonen in stevige stenen huizen of burchten, de armen wonen vaak in houten bouwsels. De meeste gebouwen hebben één verdieping maar in de steden en burchten zijn er vaak meer verdiepingen. De meeste gebouwen zijn van bakstenen en de wat grotere belangrijkere gebouwen van rotsblokken.

bouwstijlen.txt · Laatst gewijzigd: 05/07/2018 21:46 door tetachan