contact
chat
2
1
1
Uit Wiki
Versie door Ajith (Overleg | bijdragen) op 23 mei 2013 om 19:47
(wijz) ā† Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie ā†’ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Middeleeuwen

De middeleeuwen beslaan de periode van ongeveer 500 tot 1500 na Christus. De periode begint bij de val en de totale verdwijning van het Romeinse rijk, en eindigt aan het begin van de Renaissance. In 284 begon de regering van keizer Diocletianus, waarbij er een breuk kwam en het rijk zich in twee delen opsplitste: het Oost-Romeinse rijk en het West-Romeinse rijk. In 395 viel het rijk politiek volledig uiteen, om in 476 te eindigen door de afzetting van de laatste West-Romeinse keizer, Romulus Augustulus.

Vroege middeleeuwen

Het verval van het Romeinse Rijk zorgde voor een enorm verval van macht, kunst en cultuur, en bracht daarmee flinke chaos op gang. Zonder een algemeen erkende keizer was er geen orde meer, en kon iedereen doen waar hij of zij zin in had. Het recht van de sterkste gold. Al aardig snel ontstonden kleine vorstendommetjes, waarmee de orde weer ietwat hersteld was. Al was het dan plaatselijk. Want piepkleine koninkrijkjes smeken natuurlijk om uitbreiding als je er koning van bent. En dat betekent dat je buurkoningen een probleem hebben, tenzij ze zich goed kunnen verdedigen. Dit gedeelte van de middeleeuwen noemt men de Vroege Middeleeuwen, ongeveer van 500 tot 1000. Karel de Grote (Charlemagne in het Frans, aangezien Bumetrel Frans is) was koning der Franken (Duitsland, niet Frankrijk), en later ook Koning van het Westen. Hij was de grootste machthebber van Europa in deze periode. Na zijn dood viel zijn rijk uiteen, en al snel daarna begon het tweede tijdperk van de middeleeuwen: de Hoge Middeleeuwen.

Hoge Middeleeuwen

De Hoge Middeleeuwen zijn de periode waar je aan denkt bij het woord 'middeleeuwen'. Deze periode tussen 1000 en 1300 kenmerkt zich vooral door het zogenaamde Feodale Stelsel, wat inhoudt dat er een rangschikking bestaat in de maatschappij. Onderaan staan de horigen (boeren) en leenmannen (soldaten) die trouw zweren aan hun leenheer (iemand van adel) en voor hem het werk opknappen. In ruil daarvoor geeft de leenheer bescherming en rechten. Helemaal bovenaan staat de koning, hoewel die het nogal moeilijk heeft om zijn leenheren in bedwang te houden. DĆ­Ć© hebben namelijk de feitelijke macht, aangezien zij de burgers in hun macht hebben. In de Hoge Middeleeuwen herstelt het centrale gezag zich gaandeweg, met de paus en de Duitse keizer als hoogste macht. In deze periode vinden ook de kruistochten plaats.

Myrofas speelt tegen het einde van deze periode.

Late Middeleeuwen

Na de Hoge Middeleeuwen volgen de Late Middeleeuwen, waarin kennis en cultuur gaandeweg belangrijker geworden is, en de opkomst van de Renaissance al licht merkbaar wordt. De pestepidemieƫn spoken door Europa, en volledige streken worden uitgemoord door deze ziekte. Er zijn spookdorpen waarin geen mens meer in leven is. In de (bouw)kunst begint de stijlperiode 'Gothiek', die wordt gekenmerkt door hogere bouwwerken, weelderige versieringen en grote gebrandschilderde glazen ramen. De stijl van de eerdere periodes in de middeleeuwen heet 'Romaans'.

Ondercategorieƫn

Deze categorie bevat de volgende 2 ondercategorieƫn, van een totaal van 2.

F

I

Persoonlijke instellingen