Welkom, reiziger. [Log in] of [registreer je]. [Activerings-mail niet ontvangen?]


home
contact
chat
2
1
1
Stuur bladwijzer

Iemand op de hoogte brengen van dit topic? Iemand vragen om hier een bijdrage te plaatsen? Stuur een bladwijzer!

Biologie voor eerste jaars  (980 keer gelezen)

0 leden en 1 reiziger bekijken dit verhaal.

« [] : 12 jaar geleden »
15 januari 1288

Nubi liep het lokaal binnen. Het had even geduurd, maar toch had hij het eindelijk voor elkaar gekregen te bepalen wat hij de eerste jaars zou leren. Nu maar hopen dat ze allemaal zouden komen, hij had niet echt veel zin vandaag om lang te wachten. Hij had besloten om de eerstejaars veel van de leer der elementen bij te brengen. Hij was benieuwd hoeveel de leerlingen al zouden weten. Als er maar geen trage leerlingen tussen zaten, hij wou een rap tempo in de lessen houden. Mooi, de tafels stonden nog in een vierkant met een opening bij zijn bureau. Hij ging naar zijn bureau, de leerlingen mochten nu wel komen.

« [Reactie #1] : 12 jaar geleden »
Tia zuchtte toen ze het lokaal rondkeek. Waar bleef iedereen toch? Ze zat al uuuuren... (In feite een paar minuten) op de leraar en andere leerlingen te wachten! Ze besloot dat ze haar spullen alvast maar op de tafel kon nemen, zodat ze daar straks geen tijd in hoefde te steken. Vandaar dat ze zich naar de grond boog om haar spullen te pakken. Ze greep haar veer, die uit haar handen viel. Geïrriteerd bukte ze zich om onder tafel de veer op te rapen. Ze pakte hem op en legde hem op tafel. Vervolgens pakte ze ook een stuk perkament en een potje met inkt. Toen ze alles netjes weggelegd had, schrok ze toen ze recht voor zich de leraar zag.

'Hey!' riep ze blij uit, omdat de leraar er eindelijk was.

« [Reactie #2] : 12 jaar geleden »
Hoe had hij haar over het hoofd gezien? Er was dus blijkbaar al iemand in het lokaal. Hij glimlachte, socophonners stelde hem gelukkig nog niet teleur. Hij pakte een lijst van zijn bureau.
Leerlingen Biologie jaar 1:
Tatiana Wyliathel

'Wat? 1 leerling?' zei hij hardop. Zij moest dan Tatiane zijn. Nou, met een leerling kon hij in ieder geval de les beginnen, misschien dat er verderop in het jaar nog meer mensen zouden bijkomen.
'Nou, ik zie dat jij de enige leerling bent die ik in deze klas heb zitten, dus dan kan ik de les beginnen. Wel, ik ben Nubi Coulson je leraar en tevens je mentor. Dus voor alle vragen kun je bij mij terecht. Volgens mijn lijstje ben jij Wyliathel. Klopt dat? Nog vragen voordat ik de les begin?'

« [Reactie #3] : 12 jaar geleden »
'Ja, ik ben Wyliathel, Tatiana Wyliathel, niet Raleana Wyliathel.'

Tia wilde er zeker van zijn dat ze niet verward werd met haar nicht.

'Ik heb wel een vraag, maar ik neem aan dat ik dat zometeen te horen krijg. Tenzij u lesgeeft op een hele rare manier, zodat ik niet weet waar de les over gaat. En ben ik echt de enigste leerling?'

Ze keek wat verward rond. Dat kon hij niet menen? Was er echt maar één eerstejaars Socophon?! Achja, het zou wel loslopen. Dit zou ze kunnen zien als privéles, iets wat ze thuis ook gekregen had. Het was niet altijd even leuk geweest, maar als die leraar aardig was, zou het vast wel interessant zijn.

« [Reactie #4] : 12 jaar geleden »
Minoa haaste zich naar het lokaal. Ze wilde niet te laat komen bij een vak als biologie, het leek haar er interessant en leuk. Ze klopte op de deur en wachtte af...

"Laat me niet te laat zijn, zoals bij toverdranken..." "De deur was open, waarom liep je toen niet naar binnen?" "Euhm..." Ja, daar had ze geen antwoord op, uit het veld geslagen door zichzelf. Ze antwoordde: "Omdat het niet netjes is om gewoon binnen te lopen als je te laat bent... Denk ik..."

« [Reactie #5] : 12 jaar geleden »
Er klopte iemand op de deur. Snel liep Nubi erop af. Wie verstoorde er nu zijn les? In de deuropening stond een klein meisje. Zo te zien een eerste jaars. Zou het kunnen dat er alsnog een extra leerling bij was gekomen?
'Wie ben jij als ik dat vragen mag? Als je in deze klas hoort vertel me dan je naam en je afdeling en kom dan snel binnen. Ik wou net met de les beginnen, maar je bent nog optijd voor mijn uitleg.'
Misschien wou hij dus toch meer dan 1 leerling in zijn klas hebben.

« [Reactie #6] : 12 jaar geleden »
"Ja, ik hoor in deze klas, ik ben Minoa Teriati, uit Merifel." Zei ze tegen de centaur, die blijknaar de leraar Biologie was. Ze liep snel naar binnen en ging naast Tatiana zitten. Ze pakte snel haar veer en perkament voor zich, en wachtte op de uitleg van de centaur.

"Niet te laat..." "Eigenlijk wel, want hij was al begonnen..." Zei de negatieve stem. "Ik mocht toch gewoon binnenkomen? Ik hoefde niet naar het hoofd van de wacht." "Sommige leraren zijn gewoon aardiger dan anderen... Maar je was te laat, en daar blijf ik bij."

« [Reactie #7] : 12 jaar geleden »
Een lach verscheen op Tia's gezicht toen er een tweede leerling binnenkwam. Ze was niet alleen! Tatiana meende dat ze het meisje nooit eerder gezien had, maar gezien het schoolgewaad dat ze droeg, kon dat ook best kloppen, ze zat in Merifel.

'...Minoa Teriati, uit Merifel.'

Het elfje bekeek de Merifelleerlinge. De nimpf was duidelijk groter dan het elfje zelf. Zo'n 30 a 40 centimeter zou in de buurt moeten komen. De gebruinde huid gaf aan dat het meisje graag, of vaak buiten was. En de nieuwsgierige ogen spraken Tatiana nog het meest aan.

'Hey!' riep ze opgewekt naar Minoa.

De elvin vond het gezellig dat de nimpf naast haar kwam zitten. Misschien zag ze in deze les nog wel tijd om te kletsen, maar nu zag het er naar uit dat de leraar wilde beginnen. Ze glimlachte nog even naar Minoa, ten teken dat ze het leuk vond dat ze naast Tia was gaan zitten en richte zich toen op de leraar.

« [Reactie #8] : 12 jaar geleden »
'Oke, genoeg gepraat nu, we gaan beginnen met de les. Ik wil wel zeggen, dit is de enige les dat ik het goedvind dat mensen een beetje te laat komen. Jullie zijn eerstejaars en dit is jullie eerste les biologie dus het is allemaal nog even wennen. Maar na deze les gaan we hard van start.' Hij liep heen en weer achter zijn bureau terwijl hij de leerlingen aankeek. Waarom was het nu net een merifeller?

'Maar goed, om met de les te beginnen ga ik jullie een paar vragen stellen. Whyliathel, kun je mij vertellen wat biologie is? Vertel gewoon wat jij denkt dat ermee te maken heeft.' Nu was de les begonnen.

« [Reactie #9] : 12 jaar geleden »
"Hoi," fluisterde Minoa de elf toe. Ze was best aardig, dat scheelde, en het maakte de les er een stuk leuker op. Ze keek het lokaal rond, en zag veel verschillende planten, waarvan ze de naam niet kende, en er hingen planten aan het plafond, en er stonden aardewerken potten met kruiden erin, en allemaal mooie bloemen. Het was een mooi lokaal, maar biologie was ook een mooi vak.

"Wat zouden we leren?" "Vast een heleboel..." zuchtte een stem. "Misschien ook wel niet," antwoordde de negatieve stem. "Het zou niet de eerste leraar zijn die niets van zijn vak wist..." "Maar deze schijnt er wel veel van te weten," antwoordde Minoa.

Wyliathel, zo heette de elf naast haar dus. Uitleggen wat biologie is? Dat leek haar moeilijk, er was zo veel wat er mee te maken had...

« [Reactie #10] : 12 jaar geleden »
'Nou, ik denk dat we bij biologie gaan leren over de levensgewoonten van levende wezens, planten en dergelijke?'

Ze keek even opzij naar Minoa en probeerde te bedenken wat de nimf over nadacht. Te zien aan haar blik dacht ze na over de planten en bloemen in dit lokaal. Maar wat ze erover dacht zou voor het meisje een raadsel blijven... voorlopig. Tia zou echter wel heel graag weten wat ze dacht, hoewel ze erover tiwjfelde of het meisje haar dat wel wilde vertellen.

« [Reactie #11] : 11 jaar geleden »
Nu begon het toch echt te bont te worden. Dat de leerlingen haar over het hoofd zagen was vervelend, maar de leraar mocht niet denken dat ze te laat was. Ze had een hekel aan te laat komen, maar op de een of andere manier was het haar al meer dan eens gebeurd. Zachtjes pakte ze haar spullen en kwam uit de schaduw. Ze ging wat verder voor in het lokaal zitten. Als hij maar niet denkt dat ik verschenen ben. Want dat had natuurlijk ook gekund. Voor haar zaten Tia, en een meisje dat ze niet herkende. Een merifeller zo te zien.

« [Reactie #12] : 11 jaar geleden »
Heel zachtjes luisterde Penina aan de deur. Ze durfde niet aan te kloppen, want de les was al begonnen. Ze had dan wel de juiste deur gevonden, maar nu durfde ze er niet in. Straks werd de leraar heel erg boos. En het was ook nog haar mentor, dus als ze het nu verpestte, zou hij zich dat vast altijd herinneren, en dan zou ze het nooit goed kunnen maken.

Alle deuren op deze gang was ze al langs geweest. Als ze gelijk de juiste deur had gevonden, was ze makkelijk op tijd, maar nu had ze overal even haar oor te luisteren gelegd, of er iets werd gegeven dat op Biologie leek. En nu leek het wel zo te zijn. Ze hoorde tenslotte iemand iets zeggen over wat ze zouden gaan leren bij biologie, en dus zou dit haar juiste klas wel zijn.

Uiteindelijk klopte ze aan.

Klopklop! Klonk het.

« [Reactie #13] : 11 jaar geleden »
'Een beetje een simpele en korte omschrijving Wyliathel. Biologie word vaak omschreven als de leer van planten en dieren. In grote lijnen komt het daar ook op neer, maar als je door de jaren trekt op bumetrel zul je zien dat dit zoveel meer is dan slechts de leer der planten en dieren.' Het viel hem nu pas op dat er nog iemand in het lokaal zat. Gelukkig was het een socophonner. Hij wou net weer verder praten toen Nubi iemand op de deur hoorde kloppen. Hij kreeg een beetje een nors gezicht. Leerlingen konden het ook gaan overdrijven.

Snel deed hij de deur open en zijn boze blik verdween. Het was een socophonner.
'Je bent laat.' zei hij en, de deur open latend, liep hij weer naar zijn bureau toe. 'Nu, waar was ik gebleven? Oh, jullie gaan leren over de eigenschappen van planten en dieren. Jullie zullen zelf voor planten moeten zorgen en hun eigenschappen goed laten uitkomen. Jullie zullen in dieren moeten snijden om erachter te komen hoe ze er uitzien. Er zullen tests gedaan worden op leerlingen met planten. En natuurlijk zal ik jullei de nodige theorie uitleggen. Nog vragen?

« [Reactie #14] : 11 jaar geleden »
Geen ander commentaar dan "je bent laat."?
Om ervoor te zorgen dat het ook niet meer zou worden, ging ze snel ergens vooraan zitten, achter Tatiana, en haalde geruisloos haar spullen tevoorschijn.
Aha. Ze schreef op wat de leraar zei: voor planten zorgen... in dieren snijden... tests op leerlingen met planten..

Tests op leerlingen? Daar had ze wel vragen bij.

"Hoe bedoelt u: tests op leerlingen? Moeten we dan op onszelf dingen testen, op de klasgenoten, of op andere scholieren?"

« [Reactie #15] : 11 jaar geleden »
'Hahaha! Nee, jullie zijn niet degenen die de dingen zullen testen. Nee, ik zal ze op jullie testen. Je leert altijd het meest door praktijk ervaring op te doen. En aangezien ik het motto heb: beter veel van weinig dan weinig van veel. Zullen jullie een aantal grote practica krijgen de komende jaren die over een onderwerp gaan. Wees gerust, ik test niets op jullie waarvan ik niet honderd procent zeker weet dat het veilig is...' Nubi keek even naar buiten en zuchtte.

'Omdat het allemaal wat lang duurde deze opening zal de rest van de les iets anders lopen dan ik had gepland. Ik wil dat jullie allemaal iets erbij pakken waarmee jullie kunnen schrijven en waarop jullie kunnen schrijven. Schrijf dan het volgende op:

Opzoeken voor de volgende les biologie:
Alles wat ik kan vinden over de leer der elementen.

Jullie hebben het goed gehoord. De leer der elementen. Dit is het eerste wat ik jullie zal bijbrengen. Sommigen zullen denken dat het niets met biologie te maken heeft, maar dat heeft het wel degelijk! Oh, ik kom aan het einde van de les controleren of jullie het wel opgeschreven hebben. Dus dan heb je straks geen reden om er niets aan gedaan te hebben... Iemand hierover nog vragen voordat ik mijn laatste uitleg ga geven?'

« [Reactie #16] : 11 jaar geleden »
Ze zag de leraar haar richting op kijken. Goed, fijn dat hij wist dat zij er was. Ze schreef op wat hij zei. Ze hoopte dat hij nog wat meer zou vertellen. En wat duidelijker zou maken wat de opdracht was. Ze hield zich stil en luisterde geduldig naar wat hij verder zou vertellen. Snijden in dieren...jakkes. Voorlopig lijkt het hier bij socophon meer op een slachtveld dan op een afdeling waar we ons verdiepen in interessante boeken. Het viel Muleta op dat haar leraar, en mentor, er bij penina helemaal geen probleem van maakte dat ze te laat was, maar bij Minoa wel. Waar zou dat mee te maken hebben?

« [Reactie #17] : 11 jaar geleden »
Natuurlijk schreef ze op wat de leraar zei, maar hoe moest ze daar iets over vinden in de bibliotheek?

"Ik heb een vraag. Hoe zoek je iets op over de elementenleer? Staat dat in een groot boek over dat onderwerp, of is dat in een heleboel verschillende boeken? Ik weet niet zo goed hoe ik dat vind."

Of moest ze dat niet vragen aan de leraar, maar aan de bibilothecaris? Het was heus niet gemakkelijk om bepaalde informatie te vinden in zo'n grote bibliotheek.

« [Reactie #18] : 11 jaar geleden »
'U gaat dingen op ons proberen?!'

Tia stond op van haar stoel en keek met een ongelovig gezicht naar de leraar.

'U bent onze mentor! Ik had toch op z'n minst verwacht dat u iets meer om ons gaf dan de andere leraren! Maar u gaat gewoon doodleuk dingen op ons uittesten?! Het kan me niet schelen of u wel of niet weet dat het veilig is, testen is testen! Is daar niet een of andere regel voor? 'Niets op leerlingen testen'?'

Die regel bestond vast niet, maar goed.

'Als u dit daadwerkelijk doorzet bent u gewoon een barbaar een beul... Uw gedrag zou gelijk zijn aan dat van mensen! Stel dat er iets fout gaat?! Ik weiger om ook maar iets op mij te laten testen! Als u dat maar weet! Ik volg liever geen biologie dan dat ik als proefdier dien!'

« [Reactie #19] : 11 jaar geleden »
Alles opzoeken over de elementenleer? Dat is vreselijk veel! Vooral op deze school... En ze dacht nog wel dat ze met biologoe met planten gingen werken. Dit soort dingen leerde je toch bij toverdranken en elementaire magie?

Het gesprek tussen de leraar en Tatiana was ronduit leuk om te volgen. Het diepverontwaardigde gezicht en het bijna lacherige gezicht van de mentor van Socophon. Natuurlijk vond zij dat Tia gelijk had, je testte dingen toch niet zomaar op leerlingen, aan de andere kant, de leraar, hij had op zich ook wel gelijk dat hij alleen stoffen zou testen op leerlingen als hij zeker wist dat het veilig was... Ze besloot maar niets te zeggen, gezien de leraar al niet zo blij geweest bij haar binnenkomst.

"Snap jij het?" "Nee, maar dit kan nog leuk worden." Antwoordde ze.

« [Reactie #20] : 11 jaar geleden »
'Ik denk dat ik het wat beter moet uitleggen. Of nee, ik verander de opdracht een beetje. Ik zal ervoor zorgen dat er in de bibliotheek een paar boeken klaarliggen die over de leer der elementen gaan. Dan wil ik dat jullie die globaal gaan lezen zodat jullie een idee krijgen over waar de theorie over gaat. Dan kunnen we daar de volgende les mee aan de slag.'

Opeens begon een leerling door de klas te roepen dat ze het er niet mee eens was dat hij hen als proefkonijn zou gebruiken. Hij liet haar even uitpraten voor hij antwoord gaf.
'Kom kom Wyliathel je overdrijft een beetje. Er bestaat inderdaad een dergelijke regel. Maar die luid: "Niets uittesten op leerlingen als je er niet 100% zeker van bent dat het veilig is." En aangezien ik jullie medische kaarten bij de ziekenzaal kan halen ben ik dat wel. Ben je ooit bang geweest als een dokter je zei dat je een drankje moest drinken die hij bij zich had? Nee, want hij is dokter. Nu kun je blij zijn, ik ben daar ook gespecialiseerd in. En ik ben heus niet zo gek om mijn so- eh leerlingen iets toe te dienen waarvan ik niet zeker weet dat het veilig is. Als je het nog steeds niet wilt ben ik helaas bang dat je op de verkeerde afdeling zit...'

Hij zuchtte, dit kon nog een lange les worden...

« [Reactie #21] : 11 jaar geleden »
'Je kunt nooit zeker weten dat het veilig is! U kunt wel zeggen dat het zo is, maar wat is dan het nut van testen?! Een luchtelf kan ergens anders op reageren dan een paard! Die dokter heeft ook medische kaarten én hij weet de reacties op andere luchtelfen, daarbij heb ik nooit iets gedronken wat een dokter mij gaf.' Het feit dat ze nog nooit zo ziek was geweest dat er een dokter bij moest komen liet ze even weg.

'Als ik u moet geloven zijn alleen mensen die zich willen laten testen welkom in Socophon?! In dat geval ben ik hier namelijk weg!'

Het meisje had vuur in haar ogen en kwam nu ze stond best wel intimiderend over, tegenover een medeleerling tensminste, haar mentor zou hooguit verwonderd zijn over het feit dat ze tegen een leraar in durfde te gaan. Tenminte, haar leraren thuis waren dat niet gewend, die vonden dat je blij moest zijn dat je überhaupt les kreeg. Natuurlijk was ze daar blij om, maar er waren grenzen!

Off: NUBI JE VERWAARLOOST SOCOPHON!

« [Reactie #22] : 11 jaar geleden »
Muleta hield haar adem in. Wat bleef haar leraar opvallend rustig! Ze vond zelf Tia erg brutaal. Toch vond ze het niet erg, want ze voelde er zelf ook niet veel voor om als proefkonijn gebruikt te worden. Ze was blij dat de opdracht wat duidelijker was. Ze kon er vandaag meteen wel mee beginnen. Ze schreef onder haar huiswerk:

Boeken liggen in bibliotheek. Globaal doorlezen.

Toen keek ze naar haar leraar. Als die maar niet kwaad ging worden. Het leek haar helaas niet onwaarschijnlijk. En Tia stond voorlopig niet in een goed blaadje bij haar mentor, en dat leek haar niet zo handig.

off: gaan we deze les nog verder voortzetten zonder nubi?

« [Reactie #23] : 11 jaar geleden »
Deze les is gesloten.